Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Stan i perspektywy rozwoju agroturystyki w województwie podlaskim

Utworzono dnia 19.11.2020
Czcionka:

Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna w lipcu i sierpniu 2020 roku przeprowadziła badanie ankietowe, którego głównym celem było określenia stanu aktualnego i możliwości rozwoju agroturystyki w województwie podlaskim. Efektem zakończonej we wrześniu 2020 roku inwentaryzacji gospodarstw agroturystycznych, jest publikacja pt. „Stan i perspektywy rozwoju agroturystyki w województwie podlaskim” przygotowana przez zespół badawczy z Politechniki Białostockiej pod przewodnictwem dr inż. Romualda Ziółkowskiego. Nad projektem pracował zespół badawczy z Politechniki Białostockiej.

Celem operacji było podniesienie poziomu wiedzy na temat funkcjonujących gospodarstw agroturystycznych w województwie podlaskim wśród kwaterodawców, pracowników instytucji związanych z obszarami wiejskimi oraz turystów.

Agroturystyka od wielu lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem ze strony turystów. Poszukiwanie wypoczynku na terenach wiejskich, kojarzących się z ciszą i spokojem, z dala od zgiełku miasta i tłumu turystów, blisko terenów leśnych, z ułatwionym dostępem do zdrowej żywności to dla wielu turystów recepta na udane wakacje. Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna od wielu lat nie tylko śledzi te trendy, ale również stara się aktywnie oddziaływać na regionalny rynek turystyczny. W tym PROT zlecił przeprowadzenie badań związanych miedzy innymi z inwentaryzacją obiektów agroturystycznych w województwie podlaskim, co pozwoliło zaktualizować dane dotyczące potencjału turystycznego obszarów wiejskich.

Operacja pt. “Inwentaryzacja gospodarstw agroturystycznych na terenie województwa podlaskiego” została zrealizowana dzięki dofinansowaniu ze środków KSOW w ramach Pomocy Technicznej PROW 2014-2020.

W badaniu wykorzystano zestaw metod i technik badawczych wzajemnie się uzupełniających i pozwalających zastosować triangulację metodologiczną. Wykorzystano zróżnicowane źródła informacji i różnych informatorów (triangulacja danych) oraz różne metody i techniki badawcze (triangulacja metod badawczych). Wykorzystano techniki desk research, CAPI, CAWI i CATI. Z respondentami spotykano się osobiście, ale główny nacisk badań był położony na kontakt elektroniczny (przygotowano kwestionariusz ankiety rozsyłany drogą e-mail’ową) oraz telefoniczny.

Dzięki badaniu stanu i perspektyw rozwoju agroturystyki w województwie podlaskim poznano potencjał tego sektora, a także zdobyto większą wiedzę na temat przestrzennego rozmieszczenia obiektów agroturystycznych. Zidentyfikowane i zweryfikowane zostało prawie 800 podmiotów świadczących usługi turystyczne, zaś w samym badaniu wzięło udział ponad 200 kwaterodawców. Uzyskabo dane dotyczące między innymi dostosowania obiektów do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, a także usług czy produktów rolnych oferowanych przez gospodarstwa agroturystyczne. Raport uwzględnia rekomendacje zarówno dla kwaterodawców, jak i instytucji działających na ich rzecz oraz jednostek samorządu terytorialnego.

Koordynator prac dr inż. Romuald Ziółkowski twierdzi, że tworzenie produktu agroturystycznego jest procesem złożonym, odnoszącym się przede wszystkim do kształtowania oferty, czyli wyboru najważniejszych elementów składowych produktu i ciągłego dostosowywania oferty do zmieniających się preferencji gości. Usługodawca agroturystyczny, jeśli chce być konkurencyjny, musi ciągle myśleć o możliwości rozszerzenia atrakcji proponowanych gościom. W trakcie powadzonych badań uświadamiamy, że każdy usługodawca agroturystyczny powinien nieustannie zadawać sobie pytania dotyczące takich zagadnień jak:

•             jakie produkty turystyczne wytwarzać, aby w pełni zadowolić turystów;

•             jakie walory smakowe potraw są szczególnie doceniane przez gości;

•             czy turyści poszukują lokalnych produktów (nie tylko żywnościowych);

jaka jest możliwość dopasowania posiadanych zasobów do wymagań turystów (zajęcia edukacyjne, warsztaty tematyczne i inne);

jak urządzić pokoje (rodzaj mebli i urządzeń, ale także ich estetyka i funkcjonalność).

Podstawą sukcesu w zakresie działalności agroturystycznej jest oferowanie potencjalnym nabywcom produktu jak najbardziej zróżnicowanego i jak najwyższej jakości, która wyraża się stopniem, w jakim ten produkt spełnia wymagania i oczekiwania.

W załączeniu raport Inwestycja KSOW 2020

 

 

ZAŁĄCZNIKI:

Raport Inwentaryzacja KSOW 2020

Utworzono dnia 19.11.2020, 09:41

Zegar

Kalendarium

Grudzień 2020
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Imieniny

 

Konar

Konar Kora Korycin

Zespół Szkół w Korycinie

Urząd Gminy Korycin

Przedszkole Korycin

maratony polskie pl

Fundacja biebrzańska

Fundacja Sokólski Fundusz Lokalny

woak

Ankieta

Co sądzisz o naszej nowej stronie?

Wyniki

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 30

W poprzednim tygodniu: 64

W tym miesiącu: 21

W poprzednim miesiącu: 228

Wszystkich: 36459